понедельник, 10 мая 2010 г.

George Stibitz

cercetator matematician la Bell Telephone Laboratory intuieste ca logica Boole furnizeaza un limbaj natural pentru circuitele electromecanice. Masina creata de el folosind baterii, becuri, sarme controla fluxul de electricitate prin DA sau NU (ON sau OFF). Numita calculator complex numeric masina aduna numere binare. Tot el impreuna cu un coleg, Samuel Williams demonstreaza cum folosind acest echipament si un teletype poate transmite rezultatele calculelelor la distanta de 250 mile.
John Atanasoff si Clifford Berry construiesc in 1931 un calculator de uz general numit ABC (Atanasoff, Berry Computer) pentru rezolvarea ecuatiilor algebrice. Cand Atanasoff contacteaza firma IBM care se ocupa de productia de masini de scris in scopul eventual al producerii de calculatoare de acest gen, compania IBM spune ca nu va fi niciodata interesata de masini de calcul electronice!!
Konrad Zuse in 1941 construieste in Germania un prim calculator electronic care foloseste logica binara cu toate ca nu auzise de G. Boolle. Pentru cresterea vitezei propune folosirea tuburilor electronice in locul releelor electromecanice. Hitler ii refuza o subventie de la stat in scopul terminarii proiectului. motivand ca razboiul va fi terminat inaintea finalizarii masinii.
Englezii construiesc in 1943 o masina care era capabila sa prelucreze peste 25.000 caractere pe secunda. Cercetarile sunt facute sub conducerea matematicianului de geniu Turing si in constructia ei sunt folosite tuburi electronice asa cum propusese germanul Zuse. Scopul acesteia era descifrarea mesajelor criptate cu masinile Enigma folosite de germani in al II-lea razboi mondial.

Комментариев нет:

Отправить комментарий