понедельник, 10 мая 2010 г.

In 1950

Alan Turing construieste "Automatic Computing Engine ACE) care este considerat unul din primele calculatoare programabile.
In SUA matematicianul Howard Aiken construieste un calculator programabil similar cu cel mecanic propus de Babbige numit MARK I. In constructia sa sunt folosite relee electromecanice.Calculele cu numere de 23 de cifre necesitau 3 secunde si calcule manuale de 6 luni puteau fi facute intr-o zi. Calculatorul a fost folosit pentru calculul tabelelor balistice de catre militari.
Alti doi americani, John Mauchly si Prosper Eckert construiesc un calculator numit ENIAC care printre cele 100.000 componente electronice folosea 17.484 de tuburi electronice. ENIAC opera in sistemul zecimal, folosea cartele perforate dar era extrem de dificil de schimbat programul ,acesta fiind cablat manual cu ajutorul sarmelor. Constructia sa a fost terminata dupa sfarsitul razboiului si a fost folosita in calculelele pentru prognoza vremii., tunelele aerodinamice, tabele balistice si studiul razelor cosmice. Chiar inainte de terminarea constructiei sale cei doi constructori si-au dat seama ca ENIAC nu este perfect si au inceput proiectarea succesorului numit EDVAC care a fost terminat in 1949. Acesta folosea instructiunile memorate (programul in memorie) si folosea sistemul binar.
Dezvoltarea calculatoarelor care foloseau conceptul de program memorat a fost revendicat de mai multi inventatori dar pana la urma paternitatea ideii a fost atribuita lui John von Neumann, matematician de geniu care prin articolele si lucrarile sale legate de proiectul calculatorului. EDVAC a fundamentat aceasta idee.
In anii 1949 la Universitatea Harward se pun bazele dezvoltarii memoriilor pe miezuri de ferita de catre Wang. Se pune astfel la dispozitia calculatoarelor un raport de memorie mai ieftin si de dimensiuni mai mari pentru programe mai complexe.
Manchly si Eckert in 1951 isi infiinteaza propria companie care va produce primul calculator comercial numit UNIVAC. Pana atunci calculatoarele erau folosite doar pentru aplicatii militare sau stiintifice .

Комментариев нет:

Отправить комментарий