asigurate de catre guvern Babbage continua cercetarile si propune o noua masina "analitica" de calcul, la care intrarea datelor s-ar fi facut prin cartele perforate iar masina ar fi putut sa-si schimbe procedurile de operare. Ar fi fost necesare 6 masini de abur pentru punerea in miscare si ar fi ocupat un spatiu de marimea unui teren de fortbal putand sa calculeze tabele matematice si logaritmi!Masina bineinteles ca nu a fost construita niciodata dar conceptul ei mecanic a fost un predecesor al calculatoarelor electronice moderne.
Babbage a avut un partener, Augusta Ada, contesa de Lovelace si fiica poetului Lord Byron care i-a inteles ideile si a recunoscut valoarea acestora. In 1840 aceasta scrie, o serie de articole stiintifice care prezinta aceste idei noi comunitatii stiintifice. Ea sugereaza chiar folosirea sistemului binar pentru memorare in locul sistemului zecimal. Totodata ea este considerata si "primul programator" din cauza ca a inclus si repetarea automata a unor serii de calcule in functionarea masinii analitice folosirea buclelor de program fiind si astazi un lucru curent folosit de catre programatori.
In 1850, George Boole, matematician englez realizeaza ca probleme matematice complexe pot fi rezolvate prin reducere la o serie de raspunsuri pozitive si negative. Sistemul binar care foloseste 1 pentru afirmatie si 0 pentru negatie poate fi folosit; in acest caz aceasta teorie de logica Boole devenind fundamentala pentru proiectarea circuitelor dintr-un calculator.
In anii 1880, dr. Herman Hollerich construieste primul perforator electromecanic de cartele folosind cartela cu 80 de coloane. Folosind acest sistem de cartele s-a realizat primul recensamant mecanizat al populatiei in anul 1890, in 1/4 din timpul cat se realiza pana atunci. Cartelele perforate folosite in calculatoarele numerice din anii 1970 se numeau cartele Hollerich si erau identice cu cele din secolul trecut.
Urmeaza o perioada de citiva zeci de ani in care nu se remarca nimic spectacular in domeniul calculatoarelor. Abia in 1927 la Massachusetts Institte of Technology (MIT), Bush si echipa sa construiesc o masina electromecanica care rezolva ecuatii diferentiale simple.
понедельник, 10 мая 2010 г.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий