понедельник, 10 мая 2010 г.

Un mester mecanic


a recreat mai tarziu dupa schitele dintr-o scrisoare acest instrument, insa intr-o varianta simplificata. Poate daca inventia initiala s-ar fi pastrat, alta ar fi fost istoria calculatoarelor!
Un pas inainte s-a facut prin descoperirea de catre scotianul John Napier in jurul anului 1600 a logaritmilor care permiteau ca operatiile de inmultire si impartire sa fie transformate in adunari si scaderi.
Folosind aceasta proprietate, Robert Bissaker inventeaza rigla de calcul care a fost folosita pana in anii 1970 in calculele ingineresti unde nu se cerea o precizie de multe zecimale.
Blaise Pascal matematician si filozof francez a inventat primul calculator numeric care putea sa adune si sa scada numere.Totusi, acest echipament se pare ca nu era la fel de evoluat cum a fost masina construita de Schickard. "Pascalina" cum a fost denumita, reusea sa aduca o economie de timp fata de calculele manuale. Principiul ei se pastreaza si astazi la instrumentele mecanice de contorizat cum ar fi contorul electric, kilometrajul la automobile etc..
Un limbaj de programare Pascal, a fost menit sa poarte numele lui, drept recunoastere a contributiei avute in evolutia calculatoarelor.
Mai tarziu, (1673), in Germania matematicianul Leibnitz- care impreuna cu Newton au creat calculul diferential- creaza o masina mecanica care efectua toate cele patru operatii aritmetice, dar aceasta nu a fost folosita pe scara larga datorita complicatiilor ce interveneau in constructia sa.
Francezul Jacquard, in 1808 construieste o masina automata cu cartele perforate ce era folosita la razboaiele de tesut. Inventia lui Jacquard a aratat ca datele trebuie sa fie codate pe cartele; cartelele trebuie sa fie unite intr-un lant pentru a crea o serie de instructiuni si aceste instructiuni pot automatiza tesutul razboiului. Instructiunile programabile s-au dovedit a fi un concept de mare importanta in calculatoarele moderne.
Anul 1822 aduce o noua masina de calcul prin englezul Charles Babbage. Calculatorul avea o memorie mecanica pentru a memora rezultatele.

Комментариев нет:

Отправить комментарий