Windows asigură o interacţiune standardizată, prin intermediul tastaturii şi al dispozitivului mouse. Interacţiunea este dirijată prin obiecte grafice afişate în fereastra aplicaţiei: meniuri, butoane, liste de opţiuni, „controale” de editare şi altele. Utilizatorii se familiarizează repede cu aceste mijloace de interacţiune deoarece sunt simple şi intuitive. Totodată, ele se regăsesc în toate aplicaţiile Windows, fiind programate prin apelul unor funcţii din bibliotecile Windows. În acest fel, Windows permite crearea de interfeţe standardizate cu utilizatorii. Windows este un mediu de operare multitasking (bazat pe „cooperarea” dintre aplicaţii). El asigură execuţia şi vizualizarea simultană a mai multor programe care sunt „aplicaţii Windows”, adică programe care nu adresează direct resursele fizice ale calculatorului ci prin intermediul funcţiilor din bibliotecile Windows, dând astfel posibilitate sistemului să gestioneze aceste resurse şi să asigure partajarea lor de mai multe programe
Sistemul de operare este stocat şi încărcat de pe un suport magnetic, folosindu-se discul magnetic, de unde şi denumirea de disc sistem. Un sistem de operare asigură funcţionarea continuă a unităţii centrale şi a unitătţilor periferice, organizează accesul, simplifică activitatea de programare, gestionează memoria internă, lansează şi controlează execuţia programelor utilizator.
Funcţiile unui sistem de operare sunt urmatoarele: functia de gestiune a memoriei; functia de gestiune a procesorului ; functia de gestiune a dispozitivelor periferice; functia de gestiune a informatiei.
.Sistemul de operare Windows foloseşte inferenţa grafică Graphic Users Inference (GUI), adică un sistem de ferestre care ne dă posibilitatea să transmitem o comandin indicarea unui element grafic. După instalarea programului Windows 98, programul porneşte automat la deschiderea calculatorului. După accesarea textului ,, MICROSOFT WINDOWS 98 ’’ apare desktop-ul- suprafa}a de lucru, care ocupă tot ecranul monitorului. Pe acest ecran se pot efectua toate operaţiile, iar elementele pot fi mutate sau selectate cu ajutorul mouse-ului, astfel;
*) clic se apasă şi se eliberează rapid butonul din sta sau din dreapta ;
*) dublu clic două apăsări rapide pe butonul din stânga ;
*) indicarea unui obiect se plasează săgeata mouse-ului pe obiectul dorit ;
*) prinderea unui obiect cu săgeata pe un obiect se tine apăsat butonul stâng ;
*). deplasarea obiectului cu butonul stâng apăsat se deplasează obiectul în direcţia dorită.
Taskbar sau bara cu programe active este la baza ecranului şi formată din trei părţi :
*) Butonul ,,Start’’ se află în partea stânga şi conţine meniul pentru lansarea aplicaţiilor.
Meniul ,,Start’’ conţine următoarele opţiuni:
*) Shut Down- se foloseşte la închiderea programului ;
*) Run- permite rularea aplicaţiilor;
*) Help- conţine indicaţii de ajutor;
*) Find- localizează fişiere sau directoare;
*) Settings- setează parametrii calculatorului;
*) Documents- con}ine ultimile documente deschise ;
*) Programs- conţine principalele aplicaţii şi directoare
*) Ceasul afişează ora şi cu săgeata mouse-ului data, luna, anul ;
*) Butoanele aplica}iilor şi documentelor dechise-se prezintă prin dreptunghiuri şi prin executarea unui clic stânga este afişat programul.
Fiecare aplicaţie(program) ruleaz în fereastra ei proprie. O fereastră poate fi deschisă, închisă mărită, micşorată, deplasată, suprapusă peste alta.
Iconul este o imagine reprezentând un obiect din Windows ; o aplicaţie, un grup de aplicaţii, o fereastră, etc.
Shortcut-ul este un icon care permite accesul la o aplicaţie şi reprezintă o scurtătură.
Elementele unei ferestre sunt :
· bara de meniuri – conţine meniurile aplicaţiei ;
· meniul de control – se mai numeşte meniul sistem şi apare la combinaţia .+ ;
· bara titlu- afişează numele aplicaţiei sau al documentului, bara ferestrei active ;
· titlul ferestrei – numele aplicaţiei, documentului sau a grupului de aplicaţii ;
· barele de derulare orizontală şi verticală- se folosecs pentru parcurgerea documentului de la un cap la altul ;
· butonul de minimizare- după clic pe acest buton, fereastra se reduce la dimensiunile unui buton ;
· butonul de maximizare- după clic pe acest buton, ferestra se măreşte pe tot ecranul. Prin ,,Restore’’ fereastra revine la dimensiunile iniţiale;
· butonul de închidere- după clic pe acest buton freastra se închide ;
· marginea ferestrei- este chenarul care delimitează fereastra ;
· colţul ferestrei- redimensioneazestra la dimensiunile dorite;
· bara cu instrumente sau toolbar-ul se foloseşte pentru folosirea rapidă a comenzilor.
Aplicaţia ,, Help’’ care ne oferă informaţii despre aplicaţiile Windows şi despre alte aplicaţii se poate accesa astfel:
· :se selectează opţiunea Help ;
· se tastează tasta F1 ;
· se selectează butonul ,, Help’’ care apare în casetele de dialog.
My Computer- permite accesul la dischete, hard disc şila calculatoarele din reţea, cât şi la directoarele Control Panel, Printers, etc.
Recycle Bin- sau coşul cu gunoi este locul în care se adună temporar fişierele şterse. Ele pot fi recuperate prin clic pe ,, Explorer’’ sau şterse definitiv prin clic pe,, Empty Recycle Bin’’.
Conceptul drag&drop- târăşte şi dă drumul, foloseşte butonul drept al mouse-ului . Iconul astfel transportat la destinaţie afişează automat după ce butonul drept a fost eliberat. Se poate face drag&drop cu un document spre imprimantă, cu un director spre alt director sau cu o aplicaţie spre meniul Start pentru accesul ulterior.
Clipboardul-ul sau memoria temporară, se foloseşte pentru a transfera informaţiile între mai multe aplicaţii. Poate fi folosit cu trei comenzi : Cut(taie), Copy(copiază) şi Paste(inserează). Are posibilitatea de a stoca 12 informaţii pentru transfer. De la a 13-cea prima informaţie este ştearsă lăsând ultimul loc pentru cea de-a 13-a. După selectarea informaţiei care trebuie transferată se face clic pe butonul ,,Copy’’(copie) sau ,,Cut’’(taie) şi apoi pentru transfe în altă aplicaţie se face clic pe butonul dorit din clipboard.
Комментариев нет:
Отправить комментарий