Calculatorul. Pentru definirea sistemului de operare se foloseşte cuvântul ,, resurse ’’ În cadrul resurselor intră toate elementele de hard şi soft. Dintre resurse fac parte: memoria principală (RAM), hard discul, imprimanta, programele, porturile paralele, etc. Orice calculator are un support de păstrare a informaţiilor, care se numeşte hard disc (disc fix, disc magnetic).
Hard disc-ul este plasat în unitatea centrală şi funcţionează pe baza proprietăţilor magnetice. Pe lângă hard disc-uri, calculatoarele sunt dotate cu unităţi de dischetă, folosite pentru stocarea şi citirea informaţiilor pe şi de pe dischetă. Dischetele sunt folosite pentru a transmite date calculatorului sau pentru a prelua date de pe acestea. Discheta se introduce în unitatea de dischetă cu orificiul protejat de lama elastică îndreptat înainte şi cu orificiul pentru protejarea datelor în partea stângă. Pentru eliberarea ei se apasă butonul special aflat pe unitatea de dischetă. Dischetele se pot şterge(formata) ori de câte ori dorim. Spre deosebire de dischete, CD ROM-urile(compact discurile) sunt mul mai durabile dar pot fi scrise o singură dată, fără posibilitatea de a şterge informaţiile sau de a le rescrie. Pentru a fi introdus în CD WRITER, CD-ul se pune pe un suport special, unde este blocat automat.
Toate unităţile de disc au ataşate o literă. : Unitatea de dischetă se noteză cu A ; Hadr disc-ul cu C ; CD Rom-ul se notează cu D.
Capacitatea memoriei. Cea mai mică unitate este bitul. Un bit(1b) poate lua valoarea 0 sau 1. 8biţi formează un byte(1B). Cu ajutorul lui se definesc celelalte unităţi de măsură :
1024 byts = 1 kilobyt (1kB)
1024 kilobytes = 1 megabyte (1MB)
1024 mehabytes = 1 gigabyte (1GB).
Părţile componente sunt date în schema de mai jos, şi este formată din :
*). Unitatea centrală(UC)-are în comonenţa sa un microprocesor, memoria principal(RAM), hard disc-ul şi floppy disc.
Echipamentele periferice asigură comunicarea dintre om şi maşină la intrarea şi ieşirea informaţiilor din unitatea centrală şi stocarea unui volum important de date care pot fi reutilizate ulterior.Deasemeni echipamentele periferice asigură comunicaţiile cu alte reţele de calculatoare,Internet. Ele pot fi clasificate:
- periferice de intrare (tastatura,scaner-ul, microfoane,mouse-ul)
- periferice de ieşire (monitorul,imprimanta,boxele )
- periferice de intrare/ieşire (unitatea hard disc,unitatea floppy disc, unitatea CD-ROM)
- periferice de comunicaţie
Tastatura –are la bază urmatoarele principii de functionare: fiecare tastă are asociat un numar de identificare care poartă denumirea de cod de scanare. Tastatura reţine nu numai apasarea unei taste, dar şi eliberarea acesteia, fiecare acţiune fiind inregistrată separat. Există două categorii de taste :
- taste comutatoare –care au efect indiferent daca sunt apasate sau eliberate
- taste de control -care au efect numai atunci cand sunt actionate
Mouse-ul –este alcatuit dintr-o carcasă de plastic prevazută cu 2 sau 3 butoane, 1 bila cauciucată ce transmite sistemului mişcările efectuate, un cablu de conectare la sistem şi un conector de interfaţă.
Monitorul –este principalul dispozitiv periferic de iesire ce permite afisarea de o maniera temporara a informaţiilor aflate în calculator. Este alcatuit din două elemente principale: dispozitivul de afisare şi placa vide.
Mondem-ul – ca periferic de comunicaţie este considerat inovaţia esenţială a “erei Internet”. Cuvântul modem (modulator- demodulator)descrie procesul de comunicare.
Imprimanta – este un echipament periferic de ieşire ce permite editarea pe hârtie a rezultatelor unei prelucrari într-o formă vizibila omului. Acestea au urmatoarele caracteristici: calitatea imprimarii ; viteza ; modalitatea de alimentare a hirtiei ; zgomotul ; dimensiunea liniei tiparite ; calitatea grafica a tiparirii ; memoria proprie ; fiabilitatea si costul.;
Boxele – sau difuzoarele, sunt incinte acustice pentru redarea profesionala a sunetelor. Specificatia cea mai des intilnita pentru incintele acustice este puterea muzicala masurata in W.
Комментариев нет:
Отправить комментарий